O πίνακας είναι της ζωγράφου Μαρίας Καζάζη

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

( Ο πίνακας είναι της ζωγράφου Μαρίας Καζάζη )

Αποσπάσματα
από την ζωή μιας γυναίκας
η καινούργια δουλειά που ετοιμάζω


...Ένα πρωινό του φθινοπώρου και αυτή το μόνο που έβλεπε ήταν το γκρίζο και ας ήταν το παράθυρο γεμάτο από γλάστρες με χρυσάνθεμα και ας είχε κατεβεί ο ήλιος σέρνοντας νωχελικά τα βήματα του για να στρογγυλοκαθίσει πάνω στα πέταλα τους.Σήμερα δεν μπορούσε να δει τίποτε γιατί ήταν σαν να έβρεχε σιωπή πάνω από τα δευτερόλεπτα. Την μια ώρα διαδεχόταν η άλλη και έξω οι νότες της βροχής προσπαθούσαν να υποτάξουν τον θόρυβο της πόλης που σαν αλητάκι έτρεχε κάνοντας φασαρία εδώ και εκεί.Από παιδί το ένιωθε πως το φθινόπωρο ήταν πάντα η εποχή που μέσα της ξυπνούσαν οι ποιητές με όλα τα χρώματα και τα αρώματα που χυνόντουσαν γλυκά μέσα στο αίμα για να την κάνουν να νιώθει πάντα ερωτευμένη.
Το μυαλό της ήταν σαν να είχε μπλεχτεί σε ένα δαίδαλο σκέψεων από όπου δεν μπορούσε να ξεφύγει.Ήταν σαν να είχε ξυπνήσει από ένα ύπνο διαφορετικό από όλους τους άλλους,κοιμόταν χρόνια και δεν το είχε καταλάβει.Ναι είχε δίκιο εκείνη η γυναίκα ,που μέσα στου αλκοόλ την ζάλη,κάθε νύχτα της φώναζε θυμωμένα ,ότι δεν της άφηνε χώρο να ανασάνει και ότι της είχε αρπάξει το σώμα και την ψυχή, για να γερνούν δίπλα σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ερωτευτούν με τον τρόπο που αυτή ήθελε,μα αυτή είχε την ανάγκη αυτού του έρωτα που ήταν γραμμένος ακόμα και σε αυτά τα κύτταρα της πριν ακόμα ταξιδέψουν μέσα στους αιώνες.
Κατευθύνθηκε για να αλλάξει το φίλτρο του καφέ και να κάνει καινούργιο.Ήταν τόσο βυθισμένη στις σκέψεις της,που αν την ρωτούσεςεκείνη την στιγμή τι έκανε,
ίσως και να μην ήξερε να σου απαντήσει.Εξάλλου ήταν και αυτή η θάλασσα των αναμνήσεων που απλωνόταν ολοένα και πιο πολύ και ύστερα ήρθε στο μυαλό της και εκείνος ο πίνακας με την θάλασσα που έμπαινε στο δωμάτιο και τώρα το θυμάται πως δεν μπορούσε για ώρα πολύ να ξεκολλήσει το βλέμμα της από πάνω του.Μια θάλασσα ένιωθε και αυτή την στιγμή να μπαίνει από παντού στο δωμάτιο από σκέψεις ,εικόνες και συναισθήματα και αυτή γυναίκα γυμνή να ψάχνει μέσα στα ναυάγια τους νεκρούς της.Έβαλε τον καφέ στο φλυτζάνι και ύστερα άναψε μηχανικά το τσιγάρο για να βουλιάξει ακόμα πιο πολύ μέσα στου καπνού την γλυκιά ζάλη.
Είναι ξέρετε κάποια στιγμή στις ζωές των ανθρώπων ,που έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τον εαυτό τους,για να δούνε αν είναι καλά εκεί που είναι ή αν χαθήκαν μέσα στην ίδια τους την πόλη.Βλέπετε μεγάλη η πόλη και οι δρόμοι της γεμάτοι από μοναξιά ίσως και από τον φόβο της μοναξιάς και αυτός ο φόβος είναι πολλές φορές χειρότερος και από αυτή την ίδια την μοναξιά, γιατί τον νιώθεις νύχτα μέρα να σου ακινητοποιεί τα πόδια και να μένεις κολλημένος σε ένα βάλτο από όπου δεν μπορείς να ξεκολλήσεις..

Βάσω Μπρατάκη

Υ.Γ. Στους φίλους και τις φίλες που με διαβάζουν μήνες θέλω την γνώμη σας για αυτό το μικρό κείμενο, γιατί είναι ένα μικρό απόσπασμα από κάτι που άρχισα να γράφω αυτές τις ημέρες.

21 σχόλια:

  1. Βάσω, εγώ δεν είμαι άπό τους παλιούς σου αναγνώστες. Για την ακρίβεια, πρώτη φορά σε διαβάζω. Μου άρεσε όμως αυτό που διάβασα. Αγγίζει πολύ τη γυναικεία σκέψη και τις φοβίες της. Θα προσπαθώ να σε διαβάζω συχνότερα. Μ' αρέσουν πάρα πολύ και οι πίνακες της φίλης σου. Είναι καταπληκτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγω μπαινω λιγο καιρο εδω, αλλα δεν διαβασα ποτε κατι που να μην μου αρεσει..που να μην αγγιξει την ψυχη μου..
    Ευχομαι καλη επιτυχια σε οτι γραφεις, αν και τη θεωρω δεδομενη..

    Καλησπερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα ωραιότατο κλασσικό πεζό με μια φράση σκέτη ποιηση!

    "ήταν σαν να έβρεχε σιωπή πάνω από τα δευτερόλεπτα"


    Δεν περιμένω ποτέ κάτι λιγότερο από σενα
    Εισαι υπέροχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γράφε ποιήτρια! Γράφε Βάσω! Με πείσμα κι αυτοπεποίθηση!

    Φιλιά για δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λιγο καιρό είμαι στο μπλόγκ αλλά λατρεύω τον τρόπο που γράφεις.Γιατί "ζωγραφίζεις" γράφοντας.Τα γραπτά σου δεν είναι διηγήματα. Είναι ποιήματα.Συνέχισε. Περιμένω να το διαβάσω όλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένη μου Βάσω
    είναι υπέροχο το απόσπασμα!
    Συνέχισε έτσι δυνατά.
    Περιμένουμε κι άλλη γεύση!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια γέυση απο Ανοιξη στην χωρίς γέυση ζωή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω απλά θα πω ότι το 2ο πρόσωπο είναι δύσκολο...
    Μια γνώμη και γι' αυτο: www.alexiptoto.net (Αλεξήπτωτο - Διαδικτυακό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης) ; Καλησπέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασούλα μου!!Νάμαι κι εγώ πάνω στην ώρα...αν και κάτι μουχες πεί πως ετοιμάζεις.... Τι να πώ εγώ τώρα τάπαν όλα οι προλαλήσαντες...Γράφεις υπέροχα πολύ καλό το απόσπασμα...συνέχησε περιμένουμε να το ολοκληρώσεις...ΣΕ ΦΙΛΏ ΓΛΥΚΆ!! θα τα πούμε τηλ/κώς...ΚΑΛΟ ΣΑΒ/ΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω εμπειρία στην λογοτεχνία, εμπειρία ως αναγνώστρια φυσικά,διαβάζω πολλα βιβλία και ξέρω πως αν είναι καλό σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα, πραγματικά από τις πρώτες εκφράσεις καταλαβαίνεις αν θα είναι ωραίο ένα βιβλίο.
    Το μικρό σου κείμενο με έκανε να ξεχαστώ, με απορρόφησε αμέσως και σου το λέω χωρίς καμία διάθεση κολακείας.
    Είμαι σίγουρη πως θα το διάβαζα.

    Καλό σου βράδυ Βάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο!

    Πολύ άμεση η γραφή σου και πολύ ευέλικτη ανάμεσα στον ποιητικό και στον αφηγηματικό λόγο … η ηρωίδα σου μοιάζει καθημερινή, πραγματική, προσεγγίζεται και αγγίζετε εύκολα, ήδη με κέρδισε … ήδη την συμπάθησα.

    Βάσω, χαίρομαι που είμαι εδώ … χαίρομαι που καπνίζομαι από τον λόγο και την παρουσία σου.

    Όμορφη μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο φόβος της μοναξιάς,δρόμος περπατημένος χρόνια που πληγώνει και δημιουργεί κομμάτια ψυχής,που θες να μοιραστείς για το αξιόλογο.Ο φόβος που μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο!
    Μοναξιά!
    Την Καλημέρα μου!
    Το απόσπασμα του κειμένου ταιριάζει απόλυτα στην Πανσέληνο τη σημερινή που κάθε φορά σου φέρνει το φόβο αυτό στα μάτια!
    Καλώς σε βρήσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η ποιητική αύρα που λούζει το κείμενό σου η αξία του!
    Καλό σου βράδυ!
    filos ton Maasai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. με γευση απο ποιηση, το πεζό σου στέκεται πολύ όμορφα μέσα στην γλώσσα..
    ρέει..
    έστι που να θέλεις να το ξαναδιαβάσεις πάλι και πάλι!
    χαίρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ άπό καρδιάς όλους τους φίλους και τις φίλες που με τιμήσαν με την παρουσία αλλά και τα σχόλια τους...
    Επίσης καλωσορίζω τους καινούργιους φίλους και τις φίλες που διαβήκαν το κατώφλι του σπιτικού μου και υπόσχεση τους δίνω ότι πάντα θα έχω μια θέση φυλαγμένη και για αυτούς...

    Thank you Kraxpelax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γράφεις απλώς υπέροχα...
    Τι κι αν το κείμενο σου είναι πεζό;
    Μοιάζει με ποιήμα...!
    Μπράβο σου!
    Θα περνάω συχνά πο 'δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νατάσσα
    Καλωσόρισες φίλη μου ,πάντα μια θέση θα έχω φυλαγμένη και για σένα ...
    Να'σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σας , Συγχαριτήρια για την δουλειά σας, δεν σας γνωριζα τυχαία βρέθηκα εδώ και μου άρεσε πολύ το κέιμενό σας , κυκλοφορεί στην αγορά; κι αν ναι με ποιό τίτλο;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις